27 Şubat 2008 Çarşamba

Çikolatalı ve kirazlı Frangipane pastası...

Her ne kadar pasta diye yazsa da başlığında bence daha çok turta, hem de nefis muhakkak denemelisiniz...Bu turta'yı Boyut Yayın Grubu'nun ÇİKOLATA Büyülü Lezzetler adlı kitabından yaptım...Muhteşem bir kitap, çikolatanın tarihinden bugüne kadar olan yolculuğunun anlatıldığı bu kitap'ta birbirinden güzel tarifler yer almakta...Çikolata severler, benden söylemesi, kaçırmayın :)

İşte turtamız, daha doğrusu turtacıklarımız...Çünkü ben hepsini muffin kalıbına hazırladım ve inanın bana favori lezzetlerimden biri oldu...Yaptığım tek değişiklik kiraz yerine vişne kullanmam oldu..

Bu arada bu resmi yüklerken dikkatimi çekti de hep bu tabağı kullanmış hazırladıklarımda:)

Malzemeler (6-8 kişi için)

Kıtır hamur:
250 gr un
bir tutam tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
140 gr tereyağı
2 adet yumurta sarısı

Harcı için:
120 gr yumuşak tereyağı
150 gr toz şeker
2 adet yumurta
120 gr çekilmiş badem
1 tutam tarçın
20 gr un
1 yemek kaşığı kakao

Kaplamak için:
150 gr kuvertür çikolata
450 gr çekirdeksiz kiraz (ben dondurulmuş vişne kullandım)
180 derecede 10+35 dakika

Hazırlanışı: Un, toz şeker ve tuzu bir kaba eleyin; ortasını açarak içine parçalanmış tereyağını ekleyin ve tereyağı ısınmadan hızlıca yoğurun.Kıtır bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun ortasına çırptığınız yumurta sarılarını koyup tekrardan yoğurun. Hamuru streç filme sararak 30 dak. buzdolabında bekletin. Hamuru yağlayıp unladığınız turta kalıbına yayın ve kenarlarını elinizle 3 parmak yüksekliğinde kaldırın. Pişme sırasında hamurun kabarmasını önlemek için dibine çatalla delikler açın. (Ben muffin kalıplarının altına şerit kestiğim yağlı kağıtları koydum, kalıptan rahat çıkartmak için).Ve ağırlık yapmaları için tartı fasulyelerle doldurun, sonra da 10 dakikalığına fırına sürün, pişirin.

Fırından aldıktan sonra fasulyeleri çıkartın.


Şimdi harcı hazırlayalım. Tereyağıyla şekeri çırpın sonra hafifçe çırpılmış yumurtaları, tarçını, unu, bademleri ve son olarak ta kakao'yu ilave edin.


 




Kıtır hamurun dibine 100 gr. kıyılmış çikolataları ekleyin ve her bir muffin kalıbına vişne koyun . Üstünü ise tamamen hazırladığınız harçla kaplayıp fırında 35 dak. daha pişirin.




 
Turtayı fırından alıp soğumaya bırakın. Artan çikolataları benmari usulü eritip yağlı kağıttan oluşturduğunuz kornetle turtalarınızın üstlerini süsleyin.


Turtamız hazııırrrr...Afiyet olsun...

4 yorum:

Unknown dedi ki...

zümrüt merhaba :)ben canan(amcakızı)bayıldım yaptıklarına harikasın..gurur duydum seninle..arada ziyaret ediyorum bakıyorum neler yapmışsın.telin yoktu arayamadım...öpüyorum görüşelim..yengeme ve gül e slmlar.

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Merhaba Canan abla:) Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için...Henüz sitem çok yeni dolayısıyla da henüz çok boş:)Ama en kısa zamanda ilerleteceğim inşallah...

Ben de seni ve minikleri çok öpüyorum...Görüşmek üzere...

Sevgiler,

cilek-marzipan dedi ki...

Merhaba Zümrüt Hanım,
tatlılar pastalar çok lezzetli görünüyor.. Kalıpları severek kullanmanıza çok sevindim.. Yeni pastalarınızı zevkle takip edeceğim,tekrar görüşmek üzere..

Sevgiler
Ezgi

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Merhaba,

sitemi ziyaret etmenize çok sevindim:)Hoşgeldiniz ve her zaman beklerim...

Tekrardan kalıplar için teşekkür ederim...Görüşmek üzere...

Sevgiler,